Αρχική » ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ » Υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης » Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου

Σπυρίδων Πεπές, Δρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Εξειδίκευση στην εμβρυομητρική Ιατρική

Πιστοποίηση όλων των υπερηχογραφημάτων

Πιστοποίηση όλων των επεμβατικών εξετάσεων

Εκπαίδευση στην εμβρυϊκή καρδιολογία

Αξιοπιστία αποτελεσμάτων

Προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα (Voluson E 10 BT 20)

Επισκέψεις

0078301
Visit Today : 40
Who's Online : 1

Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου

Πραγματοποιείται από την 11η έως τη 14η εβδομάδα κύησης. Γίνεται κατά κανόνα διακοιλιακά, με γεμάτη την ουροδόχο κύστη της εγκύου. Μπορεί, όμως, να γίνει και διακολπικά, όταν είναι απαραίτητο. Είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μητέρα να ενημερώσει το γιατρό για τυχόν οπίσθια κλίση μήτρας και συσπάσεις, που είναι παράγοντες πολύ σημαντικοί για την επιτυχή εκτέλεση της εξέτασης. Η κατανάλωση γλυκών (π.χ σοκολάτας) απαγορεύονται, γιατί δημιουργούν υπερκινητικότητα στο έμβρυο και δεν μπορεί να εκτιμηθεί η φυσική του κατάσταση.

Σκοπός του:

Να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την ηλικία της κύησης

Να διαγνώσουμε πολύδυμη κύηση και να προσδιορίσουμε το είδος της

Να διαγνώσουμε σημαντικές ανωμαλίες του εμβρύου

Να υπολογίσουμε την πιθανότητα για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η αυχενική διαφάνεια εντοπίζει το 75% περίπου των εμβρύων με σύνδρομο Down. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 90%, όταν μαζί με την αυχενική διαφάνεια εξετάσουμε και κάποιους από τους υπόλοιπους υπερηχογραφικούς δείκτες (ρινικό οστό, τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς, φλεβώδη πόρο) και φτάνει το 95-97%, όταν συμπεριλαμβάνεται και ο βιοχημικός έλεγχος (ΡΑΡΡ-Α και free b-HCG).

Γίνεται με βάση τα πρωτόκολλα του Fetal Medicine Foundation, από γιατρούς που διαθέτουν τη σχετική άδεια από το Ίδρυμα και ελέγχονται ετησίως από αυτό αν έχει ανανεωθεί η άδειά τους. Ο προσδιορισμός των επιπέδων των ορμονών στο αίμα της εγκύου θα πρέπει να γίνεται, επίσης, από εργαστήρια που φέρουν τη σχετική πιστοποίηση και διαθέτουν τον προβλεπόμενο από το Fetal Medicine Foundation εξοπλισμό.