ΣυχνεΣ ΕρωτησειΣ

Η ποιότητα της υπερηχογραφικής εικόνας, δηλαδή η σαφήνειά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Το βάρος της μητέρας (όσο περισσότερο υποδόριο λίπος υπάρχει τόσομεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της υπερηχογραφικής κεφαλής και του εμβρύου οπότε η εικόνα γίνεται λιγότερο ευκρινής. Τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν ειδικά προγράμματα για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και πάλι η εικόνα δεν είναι ιδανική).
  • Η παρουσία ουλών στην κοιλιά από προηγούμενα χειρουργεία (ο ουλώδης ιστός δεν επιτρέπει στη δέσμη των υπερήχων να τον διαπεράσει).
  • Η θέση του εμβρύου (μερικές φορές το έμβρυο τυχαίνει να κάθεται σε θέση μη ευνοϊκή για να δούμε το πρόσωπό του και να σας δώσουμε μια ωραία φωτογραφία).

Στα αναλυτικά υπερηχογραφήματα του μωρού (όπως είναι η αυχενική διαφάνεια και το Β' επιπέδου) ο γιατρός πρέπει να ελέγξει όλα τα όργανά του και για να το κάνει αυτό πρέπει να δεί συγκεκριμένες υπερηχογραφικές εικόνες που λαμβάνονται σε συγκεκριμένες θέσεις του μωρού. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο ώστε η εξέταση να μην είναι πάντα εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχει προγραμματισθεί για το ραντεβού σας. Ο γιατρός που σας εξετάζει μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια βόλτα ή να φάτε κάτι γλυκό για να βοηθήσουμε το μωρό να κινηθεί και να αλλάξει θέση. 

Ακόμη, στις περιπτώσεις που βρίσκεται κάποιο πρόβλημα στο μωρό ο γιατρός θα χρειασθεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εξέταση. Όταν λοιπόν έρχεστε για υπερηχογράφημα καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χρειασθεί να περιμένετε. Να είστε ωστόσο βέβαιοι ότι ο γιατρός που σας εξετάζει θα αφιερώσει στο μωρό σας όσο χρόνο χρειάζεται.

Το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μπορεί εάν το μωρό είναι σε ευνοϊκή θέση να μας δώσει πραγματικά ωραίες φωτογραφίες. Η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ 24-30 εβδομάδες γιατί τότε το μωρό δεν έχει ακόμα κατέβει χαμηλά και δεν έχει εμπεδωθεί στην πύελο. Το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε ωραίες φωτογραφίες του μωρού εξαρτάται κυρίως από τη θέση του. Για να είναι καλή η λήψη πρέπει το μωρό να κοιτάει προς την κοιλιά της μητέρας και να υπάρχει αρκετό αμνιακό υγρό μπροστά από το πρόσωπό του, δηλαδή να μην έχει μπροστά από το πρόσωπό του τον πλακούντα ή τα χέρια του.

Ναι, ο ομφάλιος λώρος μπορεί να φανεί υπερηχογραφικά και πολλές φορές είναι όντως τυλιγμένος γύρω από μωρό, είτε στο σώμα είτε στο λαιμό του. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό εύρημα που το βλέπουμε περίπου στο ένα τρίτο των εμβρύων. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί γιατί δεν δημιουργεί κατά κανόνα κανένα πρόβλημα στο έμβρυο. Η περιτύλιξη του λώρου δεν είναι ένα σταθερό εύρημα γιατί το μωρό κινείται, επομένως μπορεί να τυλιχτεί και να ξετυλιχτεί πολλές φορές.

Όχι, δεν έχετε καν υποβληθεί σε προγεννητικό έλεγχο. Αυτές οι εξετάσεις στην πλειοψηφία τους είναι για να μας δείξουν την κατάσταση της μητέρας, που πρέπει να είναι καλά για να φέρει σε πέρας μια εγκυμοσύνη ή αν θα πρέπει η μητέρα να κάνει ειδικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη (π.χ. αν έχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας). Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά το έμβρυο και είναι μια σειρά εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και την ομαλή εξέλιξη της κυήσεως. 

Η αξιοπιστία του εξαρτάται τόσο από την εξειδίκευση του Μαιευτήρα­Γυναικολόγου, που πραγματοποιεί την εξέταση, όσο και από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων και μπορεί να αγγίξει το 80%.