Προγεννητικός έλεγχος


Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίοδος για τους μέλλοντες γονείς. Είναι όμως και μια περίοδος που οι γονείς και το περιβάλλον τους βιώνουν αγωνία για το «καλώς έχειν» του εμβρύου. Η υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου μπορεί να μειώσει το άγχος.


Τι είναι οι υπέρηχοι;


Οι υπέρηχοι είναι ακουστικά κύματα και χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την απεικόνιση διαφόρων εσωτερικών οργάνων τα τελευταία 30 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι υπέρηχοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.


Τι τύπου υπερηχογραφήματα κάνουμε στην διάρκεια της κύησης

  • Υπερηχογραφική επιβεβαίωση αρχόμενη κύησης. 
  • Υπερηχογράφημα 1° τριμήνου 11-13+6 εβδομάδες (αυχενική διαφάνεια).
  • Υπερηχογράφημα 2°" τριμήνου 20-24 εβδομάδες (β-επιπέδου).
  • Υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου.

Τα περισσότερα έμβρυα είναι υγιή, ωστόσο κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας έχει κίνδυνο να κυοφορεί έμβρυο με κάποιο βαθμό αναπηρίας ή χρωμοσωμική ανωμαλία όπως σύνδρομο Down. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος εκτίμησης του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι το 1° τρίμηνο της κύησης. Αν οι γονείς επιθυμούν να γνωρίζουν σίγουρα αν το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική βλάβη πρέπει να ακολουθήσουν κάποια επεμβατική μέθοδο ελέγχου όπως είναι η λήψη τροφοβλάστης μετά την 11" εβδομάδα κύησης ή η αυνιοπαρακέντησιη μετά την 16" εβδομάδα κύησης. Το ποσοστό όμως αποβολής μετά από μία επεμβατική εξέταση είναι περίπου 1%. Εξαρτάται από το ζευγάρι, και εφόσον τους δοθούν οι όποιες πληροφορίες θέλουν, για το αν θα ακολουθήσουν επεμβατική μέθοδο διάγνωσης ή όχι.πίσω στα άρθρα